Τιμητική Εκδήλωση του Δήμου Περιστερίου για την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ

Τιμητική Εκδήλωση του Δήμου Περιστερίου για την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ

 

Ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης σας  προσκαλεί στην τιμητική εκδήλωση για τη γυναίκα σύμβολο, την παγκόσμια Ελληνίδα, Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, με ώρα προσέλευσης 19:30, στο Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο του Δημαρχιακού Μεγάρου (στάση Μετρό «Περιστέρι»).

Το πρόγραμμα εκδήλωσης έχει ως εξής:

 • Παρουσίαση του βίου της κας Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ
 • Ομιλία από τον Ποιητή – φιλόσοφο κ. Τίτο Πατρίκιο
 • Ομιλία από τον Καθηγητή Νομικής Σχολής και πρώην Πρύτανη ΕΚΠΑ κ. Θεόδωρο Φορτσάκη
 • Ομιλία από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού κ. Νίκο Κούκη
 • Ομιλία από τη Φοιτήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ κα Χριστίνα Μυκωνιάτη
 • Ομιλία από τον Δήμαρχο Περιστερίου κ. Ανδρέα Παχατουρίδη
 • Απονομή Τιμητικής Διάκρισης
 • Καλλιτεχνικό πρόγραμμα – αφιέρωμα στην κα Ελένη Γλύκατζη -Αρβελέρ με την εθελοντική συμμετοχή της ξεχωριστής ερμηνεύτριας κας Ηρούς Σαΐα.

Θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα για την πανδημία. Δηλώστε την παρουσία σας, τηλ. 2105779914, 2105779049, email: depadp@yahoo.gr

Λίγα λόγια για την Ελένη Γλύκατζη Αρβελερ:

Η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ (Αθήνα 29 Αυγούστου 1926) είναι Ελληνίδα βυζαντινολόγος ιστορικός μικρασιατικής καταγωγής. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβώννης το 1967 και η πρώτη γυναίκα πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στην 700 χρόνων ιστορία του, το 1976. Ακόμη, είναι Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως στη UNICEF.

Αξιώματα και βραβέυσεις:

Είναι Επίτιμη Διδάκτωρ του Αμερικανικού Πανεπιστημίου των Παρισίων (1989), του Πανεπιστημίου του Χαρβαρντ, καθώς και των Πανεπιστημίων του Λονδίνου, του Βελιγραδίου, των Αθηνών, της Λίμα, του του Νιου Μπρανσγουικ(Καναδάς), της Χάιφα, της Νέας Υόρκης, της Θεσσαλονίκης, του Φραιμποθργκ (Ελβετία), κ.α.

Είναι τιμητικό μέλος της Ακαδημίας των Αθηνών, του Βερολίνου, της Βουλγαρίας, καθώς και της Βρετανικής Ακαδημίας. Επίσης, είναι μέλος και συνεργάτιδα της Βασιλικής Ακαδημίας των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Τεχνών του Βελγίου.

Έχει λάβει τις εξής τιμητικές διακρίσεις από τη Γαλλική Δημοκρατία:

 • Ταξιάρχης της Λεγεώνας της Τιμής
 • Μεγαλόσταυρος του Εθνικού Τάγματος της Τιμής
 • Διοικητής της Τάξης των Ακαδημαϊκών Φοινίκων
 • Ταξιάρχης των Τεχνών και των Γραμμάτων

Ακόμη έχει λάβει τις εξής διακρίσεις:

Ταξιάρχης της Λεγεώνας της Τιμής (Ελλάδα), Επίτιμη Πολίτης (Γαλλία), Υψηλότατη Ταξιάρχης (Μεξικό), Ταξιάρχης της Εθνικής Ταξιαρχίας (Λουξεμβούργο), Υψηλότερη Ταξιάρχης της Ταξιαρχίας των Τιμών (Αηυστρία), Ταξιάρχης της Βασιλικής Ταξιαρχίας της Δανίας, Ταξιάρχης των Επιστημών, της Παιδείας και της Τέχνης (Πορτογαλία), Ταξιάρχης της Ταξιαρχίας της Τιμής (Ιταλία), τιμητικό μετάλλιο από τη Πολωνική Ακαδημία Επιστημών και Ασημένιο Μετάλλιο του Ολυμπιακού Τάγματος από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ θεωρείται σήμερα μία από τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές προσωπικότητες, ιδιαίτερα στη βυζαντινολογία, με πολύ μεγάλο αριθμό σχετικών διαλέξεων και ομιλιών εντός και εκτός Ελλάδας. Στην τηλεοπτική εκπομπή Μεγάλοι Έλληνες πήρε την 86η θέση.

 

About kleopatra_tsoukala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *