Τέλος οι μάσκες σε εσωτερικούς χώρους

Μάσκες τέλος από την 1η Ιουνίου: Σε ποιους χώρους δεν θα είναι υποχρεωτικές, πού θα πρέπει να τις φοράμε

Μετά από δύο χρόνια της πανδημίας παρελθόν αποτελούν από τις 6 το πρωί της Τετάρτης 1ης Ιουνίου μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου οι μάσκες προστασίας από τον κορονοιό στους εσωτερικούς χώρους. Από σήμερα επίσης δεν θα ισχύουν πια και τα πρόστιμα.

Που παραμένει η υποχρεωτικότητα:

Η υποχρεωτικότητα παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές. Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας  και στα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

Που καταργείται η μάσκα:

Στις υπεραστικές συγκοινωνίες και τα αεροπλάνα, που υπάρχει αριθμημένη θέση, δεν θα απαιτείται χρήση μάσκας, ενώ εκκρεμεί η απόφαση για το τι θα ισχύσει στα πλοία. Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να αποφασίσουν τι θα ισχύει στα πλοία. Υπάρχει προβληματισμός καθώς  μέσα στα πλοία υπάρχουν  χώροι με αριθμημένες θέσεις αλλά και χώροι που είναι ελεύθεροι και δημιουργείται συνωστισμός.

Τι ισχύει σε σχολεία και Πανεπιστήμια:

Άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας ισχύει από σήμερα και σε σχολεία, IEK, Πανεπιστήμια και κάθε εκπαιδευτική δομή, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Εξαιρείται η παρουσία σε πάσης φύσεως εξετάσεις (ενδοσχολικές/προαγωγικές, Πανελλήνιες, πανεπιστημιακές, ξένων γλωσσών κτλ.).  Έτσι τόσο οι υποψήφιοι όσο και οι επιβλέποντες υποχρεούνται στη χρήση μάσκας, εντός της αίθουσας διενέργειας των εξετάσεων.

Τι ισχύει σε σουπερ μάρκετ και  λιανεμπόριο:

Οι πολίτες  επίσης  δεν υποχρεούνται να φορούν μάσκα στα σούπερ μάρκετ και στο λιανεμπόριο. Ωστόσο το Υπουργείο Υγείας έχει τονίσει ότι όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη μάσκα θα μπορούν να το κάνουν. Μάλιστα συστήνεται να γίνεται ιδίως από άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά και σε χώρους όπου  θα μπορούσε να υπάρξει διασπορά του ιού.
Σήμερα μάλιστα, πολλοί ήταν εκείνοι που έμπαιναν στο σούπερ μάρκετ με μάσκα, ενώ και οι εργαζόμενοι φορούσαν τη μάσκα τους.

 

About kleopatra_tsoukala

Leave a Reply

Your email address will not be published.