Συγκλονίζει η δικογραφία της Ρούλας Πισπιρίγκου, για τη δολοφονία της εννιάχρονης κόρης της

 


Η Ρούλα Πισπιρίγκου / Φωτογραφία: INTIMENEWS /ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

 

Παρακολουθώντας την υπόθεση στην Πάτρα, λέγαμε όλοι, με ενοχές ακόμα και που το σκεφτόμασταν, «μακάρι να μην είναι η μάνα». Και όμως παγώσαμε όταν ακούσαμε για τη σύλληψη.

Συγκλονιστική είναι  η δικογραφία της Ρούλας Πισπιρίγκου με τις λεπτομέρειες που έρχονται στο προσκήνιο να κόβουν την ανάσα. Ρωτούσε για  κάμερες, ζητούσε  πάντα μονόκλινο

“Αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα. Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα”. Αυτά έλεγε η Ρούλα Πισπιρίγκου  στους γιατρούς του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπου νοσηλευόταν η 9χρονη Τζωρτζίνα, στις 28 Ιανουαρίου 2022, μία ημέρα πριν το κοριτσάκι φύγει από τη ζωή.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις που έδωσαν στους αστυνομικούς του τμήματος ανθρωποκτονιών οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, αυτές οι κουβέντες της 33χρονης προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση, γιατί από τα δεδομένα που είχαν τίποτε δεν προμήνυε ένα μεγάλο επεισόδιο.

Εννέα επεισόδια είχε κάνει η Τζωρτζίνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο διαβιβαστικό της αστυνομίας προς τις δικαστικές αρχές, η Τζωρτζίνα από τον Απρίλιο του 2021 έως και την ημέρα του θανάτου της είχε παρουσιάσει εννέα επεισόδια ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Πάτρας και στο Παίδων, τα οποία αντιμετωπίστηκαν από τους γιατρούς. Τα επεισόδια αυτά χαρακτηρίζονται αιφνίδια και μάλιστα σε δύο από αυτά ενεργοποιήθηκε ο βηματοδότης.

Η εννιάχρονη Τζωρτζίνα δεν παρουσίασε τέτοια επεισόδια όσο νοσηλευόταν στο Ωνάσειο ή σε ΜΕΘ. Μάλιστα, στο Ωνάσειο δεν κατεγράφη κανένα επεισόδιο επικίνδυνης ταχυκαρδίας και διαπιστώθηκε η κανονική λειτουργία του απινιδωτή που είχε τοποθετηθεί στο παιδί.

Επίσης, εκεί έγιναν εξετάσεις για τα γονίδια, εξειδικευμένος γενετικός έλεγχος και εξετάστηκαν όλα τα σύνδρομα που προκαλούν αιφνίδιο θάνατο, με αρνητικό αποτέλεσμα.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου, όπως επισημαίνεται στο διαβιβαστικό, πάντοτε ζητούσε μονόκλινο δωμάτιο στα νοσοκομεία και ρωτούσε εάν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας στα δωμάτια, με το πρόσχημα ότι αφήνει τα πράγματά της και φοβάται τυχόν κλοπές.

Τα ιατρικά επεισόδια της Τζωρτζίνας του Ιανουαρίου 2022

Οι αστυνομικοί, όπως αναγράφουν στην έκθεσή τους, εξέτασαν το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύθηκε το κορίτσι και περιγράφουν εκτενώς τις τελευταίες ημέρες του παιδιού.

Στις 21 Ιανουαρίου του 2022 εισάγεται σε ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Πατρών, παρέμεινε για 12 ώρες και επέστρεψε σε Παιδιατρική Κλινικήενώ μετά  από 24 ώρες εμφανίστηκαν άλλα τέσσερα επεισόδια μικρής διάρκειας, τα συμπτώματα των οποίων υποχώρησαν, και μεταφέρθηκε εκ νέου στη ΜΕΘ,  όπου έμεινε για 36 ώρες και επέστρεψε στην Κλινική.Έπειτα από 24 ώρες εμφάνισε νέο επεισόδιο. Με άπνοια, αποκορεσμό, κυάνωση και βραδυκαρδία. Εισάγεται εκ νέου στη ΜΕΘ, μένει εκεί για 24 ώρες, χωρίς να έχει εκεί συμπτώματα.

Τότε, στις 26 Ιανουαρίου, αποφασίζεται η διακομιδή του παιδιού στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», για να διερευνηθούν αυτά τα επεισόδια. Το πρώτο 24ωρο το παιδί δεν παρουσιάζει κανένα επεισόδιο.Το δεύτερο 24ωρο το παιδί παρουσιάζει και πάλι επεισόδιο, συνολικής διάρκειας 3,5 λεπτών, που αντιμετωπίστηκε.Τις επόμενες ημέρες, από 28 Ιανουαρίου έως 29 Ιανουαρίου, εμφανίζει μικρής διάρκειας τέτοια επεισόδια. Στις 29 του μήνα παρουσίασε επεισόδια άπνοιας και εισήχθη και πάλι στην Εντατική, διασωληνώθηκε και το παιδί κατέληξε.

Η Πισπιρίγκου, σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων, ζητούσε πάντα μονόκλινο,  ενώ έδινε η ίδια τα χάπια στο παιδί

Το πρώτο βράδυ της νοσηλείας, στο δωμάτιο του παιδιού ήταν και ο πατέρας, όλες τις άλλες ημέρες μόνον η 33χρονη. Κάποια από τα φάρμακα που χορηγούνταν στο παιδί ήταν ενδοφλέβια και κάποια από τη γαστροστομία που έφερε για τη σίτισή του. Η Πισπιρίγκου δήλωσε ότι γνώριζε να χορηγεί τα φάρμακα από τη γαστροστομία και γι’ αυτό αποφασίστηκε να τα δίνει η ίδια στο παιδί.

Μέσα στο νοσοκομείο το παιδί παρουσίασε νέα επεισόδια και εξαιτίας αυτών δόθηκε εντολή στο νοσηλευτικό προσωπικό να σταματήσει τη χορήγηση των φαρμάκων η Πισπιρίγκου, και να το κάνει αποκλειστικά η νοσοκόμα.

Η τελευταία ημέρα της Τζωρτζίνας

Στο διαβιβαστικό περιγράφονται λεπτομερώς τα γεγονότα της 29ης Ιανουαρίου 2022, ημέρα που πέθανε η 9χρονη Τζωρτζίνα. Μία από τις νοσηλεύτριες αντιλαμβάνεται την Πισπιρίγκου να πλησιάζει περπατώντας προς το γραφείο νοσηλείας, σαν να έψαχνε κάποιον νοσηλευτή. Ο τρόπος που περπατούσε και το γεγονός ότι δεν καλούσε σε βοήθεια έδωσαν στη νοσηλεύτρια την εντύπωση ότι θα ζητούσε κάποιο σεντόνι ή κάτι άλλο. Πλησιάζοντας τη νοσηλεύτρια, η Πισπιρίγκου της είπε κάτι χαμηλόφωνα, που εκείνη δεν το άκουσε και δεν το κατάλαβε.

Όταν η νοσηλεύτρια κατάλαβε ότι το παιδί έκανε πάλι επεισόδιο, ενημέρωσε τη γιατρό που εφημέρευε και σε δευτερόλεπτα βρέθηκαν στο θάλαμο του παιδιού. Το παιδί είχε κυάνωση, ήταν απνοϊκό και τόσο η γιατρός όσο και η νοσηλεύτρια παρατήρησαν ότι το οξύμετρο που ήταν συνδεδεμένο με το παιδί δεν ακουγόταν ο χαρακτηριστικός ήχος που κάνει, όταν πέσουν οι σφυγμοί του παιδιού. Το παιδί διασωληνώθηκε και πάλι και λίγο αργότερα κατέληξε.

Η τοξικολογική έκθεση της Τζωρτζίνας

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, ο θάνατος επήλθε συνεπεία θανατηφόρου δηλητηρίασης από φαρμακευτική ουσία. Στο μεταθανάτιο αίμα της Τζωρτζίνας διαπιστώθηκε κεταμίνη σε πολύ υψηλή συγκέντρωση (6,5 ml). Ο χρόνος που χρειάστηκε για να δράσει η κεταμίνη ήταν από 5 έως 20 λεπτά

Το επεισόδιο εξελίχθηκε ραγδαία και κανένας από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές δεν χορήγησε στο παιδί κεταμίνη.

Ο αστυνομικοί, έχοντας αυτό ως δεδομένο, προχώρησαν στην αξιολόγηση των λοιπών στοιχείων, από τα οποία προέκυψαν τα εξής:

Η μάνα ήταν συνεχώς παρούσα και κοντά στο παιδί, ήταν εκείνη που ζήτησε μονόκλινο δωμάτιο, τεχνηέντως ρώτησε για τις κάμερες και δήλωσε ότι γνωρίζει να χορηγεί τα φάρμακα μέσω γαστροστομίας.

Στις 28 Ιανουαρίου, μία ημέρα πριν το παιδί πεθάνει, η μάνα είπε στους γιατρούς «αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα. Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα». Προβλέποντας ουσιαστικά το μεγάλο επεισόδιο του παιδιού, που τελικά συνέβη και οδήγησε στον θάνατό του.

Τα λεγόμενά της έκαναν αίσθηση στους γιατρούς, γιατί από τα δεδομένα που είχαν τίποτε δεν προμήνυε ένα μεγάλο επεισόδιο.

Στο Παίδων τα επεισόδια ξεκίνησαν μετά την αποχώρηση του πατέρα. Όταν εκδηλώθηκε το τελευταίο επεισόδιο, εκείνη ήταν ψύχραιμη κατά τη διάρκεια των απεγνωσμένων προσπαθειών των γιατρών να σώσουν το παιδί.

Με αυτά τα δεδομένα, οι αστυνομικοί του τμήματος ανθρωποκτονιών ολοκλήρωσαν την έρευνά τους και υπέβαλαν τη σχετική δικογραφία στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνο, ο οποίος άσκησε σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, διατάσσοντας τη σύλληψή της.

Τα λόγια ωχριούν μπροστά σε μια τόσο εφιαλτική πραγματικότητα. Eίναι μια εικόνα  που  πραγματικά που βομβαρδίζει τα θεμέλια της ίδιας της ζωής. Μέσα από ποιες άραγε διαδρομές οδηγείται ένα πλάσμα που ονομάζεται ανθρώπινο να καταστρέψει έτσι το παιδί του; Υπάρχει κάτι το ασύλληπτο εδώ, κάτι που δεν είναι ανθρώπινο.  Ας είναι αυτά τα παιδιά τα τελευταία που φεύγουν έτσι από τη ζωή κι ας ελπίσουμε  ολα τα λάθη που έχουν γίνει σε αυτή την υπόθεση, να μην επαναληφθουν ξανά και να αποδωθούν όλες οι ευθύνες στους υπαίτιους, προσφέροντας, ελάχιστο που μπορει πια να γίνει, δικαίωση σε αυτά τα αγγελούδια.

 

About kleopatra_tsoukala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *